top of page

TANG SOO DO

Tang Soo Do (당수도 in het Koreaans) is een Koreaanse krijgskunst. Het is gebaseerd op respect, discipline en doorzettingsvermogen. Een belang aspect van Tang Soo Do is het vergroten van zelfvertrouwen én het aanleren van zelfverdedigingsvaardigheden.

Tang Soo Do kan gezien worden als de voorloper van Taekwondo. Vanwege de relatieve onbekendheid wordt Tang Soo Do soms betiteld als Koreaans Karate. Tang Soo Do is echter wel een op zich zelf staande krijgskunst dat overigens wel overeenkomsten kent met Japans Karate. Taekwondo is een meer ontwikkelde sportvariant van Koreaans Karate waar Tang Soo Do meer teruggrijpt op traditionele inzichten en technieken gericht op zelfverdedigingsvaardigheden.

Tang Soo Do kent 3 doelen voor de beoefenaars:

Zelfverdediging;          we beschermen ons leven en onze bezittingen tegen onrechtvaardigheid en gevaar.

Gezondheid;                 we bevorderen onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en genieten van een sterk lichaam en gezond

                                         verstand, door hard en serieus te trainen.

Een beter mens zijn;  we streven ernaar ons karakter te verbeteren door volharding en hard werken.

Om deze doelen na te streven kent Tang Soo Do 10 leerstellingen:

1.  Yong Gi                       Moed

2.  In Nae                         Volharding

3.  Chung Jik                    Eerlijkheid

4.  Kyum Son                   Nederheid

5.  Him Cho Chung         Zelfcontrole (van kracht)

6.  Shin Chook                 Spanning en ontspanning

7.  Wan Gup                     Controle van snelheid

8.  Chung Shin Tong Il   Concentratie

9.  Jung Uei                      Gerechtigheid

10. Uei Rhee                    Vriendschap

Tang Soo Do kent verschillende aspecten die tijdens de lessen worden behandeld. Dit zijn onder ander loopvormen (hyungs), traptechnieken, stoottechnieken, bloktechnieken, zelfverdediging (verdediging tegen vastpakken, tegen trappen en tegen stoten), sparren (vrij gevecht), breektesten en nog veel meer. Voor iedereen is het mogelijk om op zijn of haar niveau de lessen te volgen en met de onderdelen mee te doen. Tang Soo Do is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar oud en uiteraard volwassenen. Ook (aspirant) beoefenaars met fysieke aandoeningen zoals bijvoorbeeld astma kunnen met een gerust hart Tang Soo Do beoefenen.

Voor degene die graag in wedstrijden meedoen worden door de verschillende scholen en organisaties op regelmatige basis toernooien georganiseerd. Onderdelen hierbij zijn sparren, vrij gevecht waarbij de deelnemers bescherming dragen. Breektesten, breken van plastic of houten planken middels trap- en/of stoottechnieken. Loopvormen, een patroon van verschillende oefeningen die zo goed mogelijk en conform een vast gesteld volgorde moeten worden gedemonstreerd. Wapen loopvormen, patroon van verschillende oefeningen met een traditioneel wapen zoals lange stok, mes of zwaard die zo goed mogelijk en conform een vaste volgorde moeten worden gedemonstreerd. 

Jippe 2.png
bottom of page